Efter 1. Klasse flyttede mine forældre og jeg i 1954 til Andst (egentlig Store Andst) ved Kolding. Der skulle de også til at etablere en centralskole, og det skulle min far være med til. Det var jeg meget ked af - jeg mistede jo min bedste kammerat, Georg.

Vi boede først i den gamle skole indtil den nye var blevet bygget, dvs. fra 1954-1959. Huset var meget gammelt. Stue, spisestue, kontor, køkken nedenunder - værelser ovenpå. Der var endvidere en sidebygning, hvor der tydeligvis havde været grise på et tidspunkt. Det var fra en tid, hvor læreren ofte blev betalt med dyr, korn o.l. Der var en dejlig "prydhave" med gamle træer - og en kæmpestor frugthave. Masser af muligheder for at lege, klatre osv. For at det ikke skulle være løgn var der også en "veranda"/udestue, som jeg vel nærmest tog i besiddelse. Vi legede røvere og soldater, skød med bue og pil, som vi selv lavede og eksperimenterede med. Luftbøsse skød vi også med. Det var ikke helt ufarligt. Vi klatrede også rundt på tagene på skolens bygninger. Bagved skolen var der også en rigtig kartoffelkælder. Skolen/bygningen lå ca. midt i byen ved kirken - men samtidig ud til et kæmpestort engareal med bæk osv. Stedet som sådan var meget mere spændende end det vi kom fra i Ullerup. Her ses et billede fra den tid.
Den nye skole var knap så spændende - den var jo bygget på bar mark. Men det betød ikke så meget, jeg var jo blevet noget ældre (12 år). Her ses den nye skole - billedet er ikke fra den tid. De store bygninger bagved med gråt og sort tag var der ikke dengang (desværre - for det er sportshaller). Ellers ligner det sig selv. Vi boede i villaen umiddelbart til venstre for skolen.

I begyndelsen havde jeg ikke mange legekammerater - men siden vrimlede det med dem. Jeg fik en meget aktiv drengetid også med sport - læs mere om det under sport . Jeg sørgede altid for at have en fodbold i nærheden, som f.eks. her. Udover legen og sportsaktiviteterne begyndte jeg også at gå til klaverspil (læs om det under musik). Musikken krævede jeg øvede mig hver dag en halv times tid og at jeg afsatte en eftermiddag en gang om ugen for gå til undervisning his min spillelærerinde, der boede i Kolding. Alligevel fik jeg tid til så meget andet, læs om det i denne artikel,        ,som jeg skrev til andst.info umiddelbart efter at min far døde i april 2008. På billedet i artiklen ligger den nye skole i øverste højre hjørne - og den gamle ligger i nederste højre hjørne. Derudover var jeg også spejder. Og så skulle jeg jo også passe skolen.

Jeg fik selvfølgelig mange nye kammerater, da jeg jo var usædvanlig aktiv. Men jeg fik også nogle i kraft af min mors familie. Det var nemlig sådan, at da vi boede i Ullerup var det tæt på min fars familie. Men Andst var tæt på meget af min mors familie. Hun var selv opvokset ikke så langt derfra i Hjarup. Hendes ældste søster, min moster Else, og hendes mand, Aage, boede samme med deres 3 børn, Anders, Svend og Dagny, på en gård i Andst sogn (stedet hed Roved og gården Lervang). Det blev næsten mit andet hjem. Jeg var meget sammen med især Anders, der var et par år ældre end jeg  - men også min fætter Svend der var omkring et år yngre end jeg (billedet er fra min konfirmation). Vi hjalp af og til med i gårdens drift - noget af det sjove var jo at køre traktor. Knap så spændende var det at hakke roer - det fik vi til gengæld en skilling for. Både min far og jeg hjalp til i høsten i nogle år. Jeg har mange gode minder sammen med de børn. Efter konfirmationsalderen mistede vi nok lidt kontakten - men den kom igen med Anders, da vi begge læste i Aarhus, hvor vi igen fik tæt kontakt til hinanden. Anders skulle angiveligt være landmand da han gik ud af skolen (7. klasse vist), men han fortrød hurtigt og tog så realeksamen og derefter studentereksamen på kursus, hvorefter han læste til læge. Men i mange, mange år har vi så herefter kun haft meget lidt og tilfældig kontakt til hinanden. Svend er desværre død i mellem tiden.

Den kammerat jeg dyrkede mest sport sammen med var Arne Høst. Han var også god til al slags sport.  Det var mest fodbold vi spillede, men også en del badminton og håndbold. Han gik et par klaser over mig, så i skolen så vi ikke meget til hinanden, ligesom jeg ikke så meget til Anders. Senere stødte jeg ind i ham i Aarhus, hvor vi af og til sås. Han læste til læge. Indimellem har vi besøgt hinanden, men det er efterhånden ved at være et stykke tid siden sidst.

Et andet sted jeg også kom meget som dreng var på gården Tingskovhus, hvor min klassekammerat, Hans Jørgen, boede. Der hjalp vi slet ikke med til gårdens drift - vi legede bare. Men jeg var der en overgang meget tit. Jeg har jo nok fået det at vide af min mor dengang, men det er først i mine sene alder, hvor jeg interesserer mig for slægtshistorier, at jeg ved at min oldefar på et tidspunkt ejede Tingskovhus.

Min far skrev en sang til mig, da jeg blev konfirmeret. Han var fremragende til at skrive sange.

Efterhånden som jeg blev ældre blev der mindre tid til leg og sport - skolen krævede jo mere. Men indtil konfirmationsalderen var det ikke meget tid jeg brugte i skolen - udover at være der selvfølgelig. Da jeg var færdig med 7. klasse, kunne jeg dengang være gået ud af skolen. Eller have fortsat i 8. klasse (jeg mener min far havde fået oprettet en sådan). Den 3. mulighed var at komme i 1. real, som det hed. Der var kommet en ny skolelov og jeg mener vi var første årgang der fulgte den. Jeg valgte 1. real - og valgte at den skulle foregå i Kolding Gymnasium, hvilket skulle give en bedre forberedelse til det egentlige gymnasium.

Fra det tidspunkt tog skolen så meget af min tid, at der vel kun var tid til at passe mine sportsaktiviteter ved siden af. Fodbold spillede jeg stadig på fuldt plus - og badminton om vinteren, sammen med lidt ski- og skøjteløb. Vel egentlig også lidt håndbold. Men skoleskiftet betød at jeg mistede kontakten til mange af mine kammerater fra drengetiden. Udover at den daglige skoletid som sådan var længere, skulle jeg jo også bruge tid i bussen frem og tilbage hver dag - og der var langt flere lektier end tidligere. Jeg var heller ikke meget i byen om aftenen/week-ends. Hvis jeg endelig var foregik det i Kolding i forbindelse med mine klasssekammerater.

Da jeg blev student i 1966 begyndte jeg at læse i København - jeg kom så tilbage til Andst, da jeg boede hos min forældre det sidste år jeg var soldat (1968/69). I soldatertiden lærte jeg et par af skolens lærere at kende. Det var Kurt og Ingerlise Randrup. De var på nogenlunde samme alder som jeg. Kurt og jeg var begge interesserede i biler . Jeg havde jo fået min første bil, og Kurt og jeg racede af og til rundt på vejene omkring Vejen og Kolding - det er derfra jeg ved, at en Volvo Amazon B18 og en Volvo Amazon B16 Sport kører nogenlunde lige stærkt. Kurt og jeg tog også til fodboldkampe i f.eks. Vejle, hvor vi bla. så Allan Simonsen debutere i 1971. Vi husker det tydeligt, fordi da han kom ind på banen (blev indskiftet) lignede han jo kun en stor dreng - men der gik ikke lang tid før vi var klar over at den mand kunne spille fodbold (han blev senere udnævnt, som eneste dansker hidtil, til Europas bedste fodboldspiller).

Sommeren 1969 flyttede jeg til Aarhus for at læse, men var de første år hjemme i Andst hver sommerferie for at tjene lidt ved at være postafløser.Læs pdf
[Ullerup] [Andst] [Gentofte] [Soldat] [Aarhus] [Hadsten] [Viborg] [Georg] [Spejder]
Knud Lindkjær Rasmussen
Underliggende emne
Overliggende emne
Foregående emne
Næste emne
Print indhold af siden
- hvor du kom fra
Til forsiden
Sideoversigt
Gæstebog   
Kontakt    
Webteknik  
Ændringslog
Om mors aner

Om sport

Om motorcykler

Om biler

Om aner

Om soldatertiden

Om musik

Om bluesharpen

Knud Lindkjær Rasmussen