Jeg er født i Sommersted ved Haderslev. Min fader havde der fået sin første faste stilling som lærer. Han har fortalt det var svært at finde arbejde som lærer på det tidspunkt. Egentlig er jeg nr. 2 barn, idet min mor havde en abort. Men jeg blev så enebarn. Vi flyttede fra Sommersted i 1948, hvor jeg var 1 år gammel - så jeg husker selvfølgelig intet fra det sted. Min mor har fortalt, at vinteren 47/48 var meget kold - nogle gange var der is på min dyne om morgenen. Det ses dog ikke her eller her.

Derefter fik min far en stilling i Avnbøl-Ullerup sogn, hvor der senere skulle bygges en "centralskole". I de år begyndte man jo så småt at tænke i centralisering af skolerne og i det sogn var man tidligt ude. Vi startede med at bo på den lille skole midt i landsbyen Ullerup. Lige overfor lå kroen og kirken, og 100 meter ned ad gaden lå købmanden. Skråt overfor boede gartneren. Jeg kan huske meget fra det sted, hvor vi vel boede indtil jeg var 5 år. Vi boede i skolebygningen i etagen over klasseværelserne. Dem var der vel 2 af, sådan som det almindeligvis var på den tid i landsbyskoler. Der blev undervist flere årgange i samme klasseværelse.
Jeg husker der var en meget stor have, som mine forældre "kæmpede" med (sådan opfattede jeg det nu ikke dengang). Jeg kan huske der blev fældet store træer. Også på den lille legeplads foran skolen var der store træer - og en lille dam. Også en gynge i et af træerne. Jeg husker jeg blev overfaldet af en bisværm mens jeg sad i den gynge og der blev et farligt halløj.

Alle mine legekammerater var piger! Det var især gartnerens Kirsten jeg legede med, men også graverens Inge og købmandens Ester var mine legekammerater. Kirsten var 1 eller 2 år ældre men de andre var jævnaldrene. Jeg husker faktisk ikke hvad vi legede. Men jeg kan huske vi 4 en dag sad nede i en grøft bag nogle store blomstrende syrenbuske. Vi har nok leget "doktor" eller noget i den retning - for pludselig mens vi var meget optagede var der nogle store skolebørn der skraldgrinede. De havde nysgerrigt fra den anden side af buskene fulgt vore lille leg og råbte også noget forblommet om hvordan man fik børn. Det blev vi meget kede af for vi forstod ikke hvad de mente. Ikke desto mindre har jeg altid godt kunnet lide duften og synet af blomstrende syrenbuske.

Jeg husker også svagt at jeg havde problemer med at gå og løbe. Så meget at mine forældre konsulterede en læge. Han ordinerede træskostøvler. Men de støvler handicappede mig så meget, at mine forældre kort tid efter simpelthen lagde dem væk. Siden har jeg faktisk aldrig haft problemer med at gå - og da slet ikke med at løbe. Jeg ved ikke hvad den nærmere baggrund var.

Mens vi boede der fik jeg skarlagensfeber og måtte indlægges på sygehuset. Jeg kan tydeligt huske den tid. Jeg var vist ikke mere end 3-4 år gammel. Mine forældre måtte ikke besøge mig på stuen. De stod udenfor, og vi måtte snakke gennem et vindue. På samme stue lå der en noget ældre dreng, og jeg kan huske han var meget sød imod mig og bl.a lånte mig nogle blade. Faktisk var det ikke så slemt, selvom det varede 2 uger. Jeg kan huske, at da jeg kom hjem løb jeg hele huset rundt i rasende fart af bare glæde.

Kirken ligger der stadig sammen med de formentlig fredede meget smukke huse. Skolebygningen er forlængst nedrevet, og lige på det sted er der intet genkendeligt længere.

1952 flyttede vi op på den helt splinternye skole. Den lå midt i mellem Avnbøl og Ullerup. Hovedbygningen var selvfølgelig selve skolen - og der var en verden til forskel på den og de gamle skolebynginger. Årgangene kunne undervises hver for sig, og der var specielle lokaler til f.eks. fysik. Vinkelret på skolebygningen (der var i flere etager) lå lærerboligerne i form af rækkehuse, hvor vi så boede i et af dem. Også her var der en verden til forskel i forhold til de gamle boliger. Det var selvfølgelig ikke noget jeg tænkte ret meget over dengang - om overhovedet. Boligen var i to etager, hvor jeg fik et værelse på 1. Sal. Der var en lille overkommelig have uden træer. Overkommelig for mine forældre - men kedelig for mig.

Jeg tror nok jeg blev ved med en tid at lege med mine pigekammerater i Ullerup - formentlig indtil jeg skulle i skole, der stoppede det til gengæld fuldstændig tror jeg. Jeg fik vist cykel ca. ved den tid (som 5-årig) - og cyklede så til Ullerup. Jeg erindrer at min fætter John lærte mig at køre cykel. John var meget ældre end jeg (min far var en efternøler). Han var vist lærervikar på skolen på det tidspunkt. Samme cykel var årsag til den første afstraffelse jeg husker. Skolen lå på en bakke ved en befærdet vej (ikke befærdet efter vore dages målestok - men biler var der da sommetider). Jeg elskede at suse ned ad den bakke! En dag overså jeg en bil, som måtte bremse hårdt op. Der skete ikke noget, men jeg blev "straffet" ved at komme i seng, hvor jeg så skulle ligge og kigge op i loftet og tænke på det slemme jeg havde gjort. Sådan lød påbuddet - og sådan gjorde jeg.

Jeg kom i skole den 1. april 1953. Skoleåret lå anderledes den gang. Jeg var altså ca. 6½ år og formentlig en af de yngste. Jeg husker fra den dag kun, at jeg havde fået ny skoletaske (af læder og alting - den havde jeg faktisk i mange år). Jeg husker også, at jeg "stødte" ind i en fyr der også skulle begynde i skolen - han hed Georg. Vi svingede begge gevaldigt med vore skoletasker - og gerne så de klaskede mod hinanden. På en eller anden måde var det en dejlig oplevelse - og jeg husker faktisk ikke mere fra den dag. Ligeledes husker jeg heller intet om resten af selve skoletiden på den skole (som varede 1 år) - ikke engang noget om hvilken lærer vi havde e.l. Jeg lærte selvfølgelig andre at kende gennem skolen, også nogle jeg legede med efter skoletid - men hvad de hed husker jeg ikke længere. Jeg kan dog huske en pige der hed Elin, som jeg tror både Georg og jeg godt kunne lide.

Læs mere om Georg - eller følg med til Andst, hvortil vi flyttede i 1954.[Ullerup] [Andst] [Gentofte] [Soldat] [Aarhus] [Hadsten] [Viborg] [Georg] [Spejder]
Knud Lindkjær Rasmussen
Underliggende emne
Overliggende emne
Foregående emne
Næste emne
Print indhold af siden
- hvor du kom fra
Til forsiden
Sideoversigt
Gæstebog   
Kontakt    
Webteknik  
Ændringslog
Om mors aner

Om sport

Om motorcykler

Om biler

Om aner

Om soldatertiden

Om musik

Om bluesharpen

Knud Lindkjær Rasmussen